Doe mee met NLDoet op zaterdag 11 maart!

Op zaterdag 11 maart hebben we tussen 09:30 en 15:00 een schoonmaakactie. 

Door een deskundige zijn ruim 100 grafstenen geselecteerd en op zaterdag 11 maart willen we die weer in goede conditie brengen. Sommige zijn bijna 200 jaar oude; de meeste ruim 100 jaar. Veel verschillende modellen, namen en teksten.

Vrijwilligers gezocht

We zoeken 10 vrijwilligers, ook voor de voorliggende groenstrookjes, de zg. tuintjes.

Een zilveren dak?

In graf A1034 ligt sinds 31 december 1895 begraven de echtgenote van ds. Knottnerus, Adriana Lokerse, 29 jaar jong. Ze waren getrouwd in ’s-Gravenpolder, waar hij toen predikant was.  Verder weten we weinig van haar, alleen dat ze geboren was op Zuid-Beveland.

De voortvarende predikant Adolph Meinhardt Knottnerus  heeft echter geschiedenis geschreven. Hij was predikant te Zaamslag van 1892 tot 1901.

Ruiming graven

Als gevolg van een besluit van de gemeenteraad wordt in het najaar van 2022 gestart met het ruimen van de eerste 20 graven. Dat is het topje van de ijsberg. Op de begraafplaats in Zaamslag zijn nu ongeveer 2.800 graven. Als het besluit in zijn geheel wordt uitgevoerd worden tot 1.800 graven geruimd. Waardoor een derde van de begraafplaats over blijft.

De volgende graven worden geruimd:

12 Maart NLDOET!

Maak op zaterdag 12 maart kennis met Zaamslag Geleefd en de historie van de Zaamslagse begraafplaats. Samen gaan we grafstenen weer leesbaar maken. Al doende kom je in contact met de geschiedenis van het dorp.

Stichting Zaamslag Geleefd spant zich in om de geschiedenis van de Zaamslagnaren te bewaren. Wij vinden het belangrijk dat de begraafplaats er netjes bij ligt en dat de onderhoudskosten betaalbaar blijven. Door zelf de handen uit de mouwen te steken en klein onderhoud te plegen, wordt het nuttige met het aangename verenigd.

Labels

Vrijwilligers gezocht!

Planten hebben water nodig en Stichting Zaamslag Geleefd draait op vrijwilligers. Het begon allemaal met een website die nu al meer dan een jaar in de lucht is. Een flinke schare vrijwilligers heeft heel veel tijd besteed aan het invoeren van bijna 2.800 graven met foto en al.

Er staat nu een hele mooie database en daar zijn we trots op.

Labels

Rondleiding 3 juli 2021 - 13:30

Op zaterdag 3 juli wordt er weer een rondleiding georganiseerd. Ontdek met onze gids aan de hand van persoonlijke verhalen de geschiedenis van Zaamslag. De rondleiding is interactief: er is alle gelegenheid om vragen te stellen.

We werken met een maximale groepsgrootte van 15 personen (in verband met de verstaanbaarheid). Als de groep groter is, wordt deze gesplitst.

Lokatie

Begraafplaats Zaamslag, Veerstraat, Zaamslag (Google Maps)

Kosten

Gratis (maar donaties worden op prijs gesteld).

Labels

Begraven in en om Zaamslag

In de Wet op de Lijkbezorging zijn in Nederland de voorwaarden vastgelegd hoe moet worden omgegaan met een overledene. Een aantal uitzonderingen daar gelaten gaat het dan in principe om begraven of cremeren. Het is aan de nabestaanden, moreel gebonden aan de wensen van de overledene, om te bepalen wat er met het stoffelijk overschot gebeurt. Een basisprincipe is dat een uitvaart of een crema-tie niet eerder mag plaatsvinden dan 36 uur na het overlijden en niet later dan zes werkdagen.

Hoe vind ik een graf op de begraafplaats

We ontvangen veel vragen van bezoekers die deze website bezochten en daarna graag ook het graf in het echt willen bezoeken. Hoe vindt je het graf?

Stap 1 - Zoek het graf

Vul in het zoekvak een voor- en/of achternaam in en druk op 'Zoek'.

De website geeft vervolgens een lijst met namen die aan uw zoekopdracht voldoen. Achter de naam staan een letter voor het Vak en cijfers voor Rij en Nummer.

Meld je aan als nabestaande en/of rechthebbende!

Van de 2.800 graven op Zaamslag dreigen er maar liefst 1.800 te worden geruimd. Bijvoorbeeld omdat er geen nabestaanden bekend zijn.

De eerste ruimingen beginnen in 2022!

Stichting Zaamslag Geleefd roept daarom alle inwoners en alle bezoekers van deze site op om zich te melden als nabestaande. Dat kan met onderstaand formulier.

Deel deze pagina!

Kent u mensen die op Zaamslag hebben gewoond of er familie hebben? Stuur dan deze pagina naar ze door en vraag ze om zich aan te melden!

Formulier
Als u hier uw emailadres invult, ontvangt u tevens onze nieuwsbrief. NB Uw emailadres wordt NIET op de site vermeldt en nergens anders voor gebruikt.
Ik ben nabestaande van
Als u op de hoogte wilt blijven van het verlopen van grafrechten, kunt u hier aangeven van wie u een nabestaande bent.
8 + 1 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.