
Bericht afkomstig van de Gemeente Terneuzen (integraal overgenomen):
In 2019 startten wij met de aanpak van de gemeentelijke begraafplaatsen. Met dit bericht informeren wij u over de stand van zaken.
In 2019 startten wij met de aanpak van de gemeentelijke begraafplaatsen. Met dit bericht informeren wij u over de stand van zaken.
Onder een mooi voorjaarszonnetjes toog een flinke ploeg van zeven vrijwilligers aan de slag op de Zaamslagse begraafplaats. Eerst werden de vakken A en B opgefrist, terwijl na de ochtendkoffie vak M aan de beurt was.
Na de lunch werd er veel klimop en onkruid verwijderd bij een groot aantal oude grafzerken in vak J. Daarbij kwamen deze prachtige oude stenen weer tot hun recht.
In het weekend van 25 en 26 februari wordt de website verhuisd naar een nieuwe serveromgeving. In dat weekend kunnen geen wijzigingen worden doorgevoerd aan de inhoud. Ook is het mogelijk dat de website in dit weekend minder goed beschikbaar is.
Het goede nieuws: na de verhuizing beschikken we over een snellere website tegen lagere kosten.
Â
Op zaterdag 11 maart hebben we tussen 09:30 en 15:00 een schoonmaakactie.Â
Door een deskundige zijn ruim 100 grafstenen geselecteerd en op zaterdag 11 maart willen we die weer in goede conditie brengen. Sommige zijn bijna 200 jaar oude; de meeste ruim 100 jaar. Veel verschillende modellen, namen en teksten.
We zoeken 10 vrijwilligers, ook voor de voorliggende groenstrookjes, de zg. tuintjes.
In graf A1034 ligt sinds 31 december 1895 begraven de echtgenote van ds. Knottnerus, Adriana Lokerse, 29 jaar jong. Ze waren getrouwd in ’s-Gravenpolder, waar hij toen predikant was. Verder weten we weinig van haar, alleen dat ze geboren was op Zuid-Beveland.
De voortvarende predikant Adolph Meinhardt Knottnerus heeft echter geschiedenis geschreven. Hij was predikant te Zaamslag van 1892 tot 1901.
Als gevolg van een besluit van de gemeenteraad wordt in het najaar van 2022 gestart met het ruimen van de eerste 20 graven. Dat is het topje van de ijsberg. Op de begraafplaats in Zaamslag zijn nu ongeveer 2.800 graven. Als het besluit in zijn geheel wordt uitgevoerd worden tot 1.800 graven geruimd. Waardoor een derde van de begraafplaats over blijft.
De volgende graven worden geruimd:
Maak op zaterdag 12 maart kennis met Zaamslag Geleefd en de historie van de Zaamslagse begraafplaats. Samen gaan we grafstenen weer leesbaar maken. Al doende kom je in contact met de geschiedenis van het dorp.
Stichting Zaamslag Geleefd spant zich in om de geschiedenis van de Zaamslagnaren te bewaren. Wij vinden het belangrijk dat de begraafplaats er netjes bij ligt en dat de onderhoudskosten betaalbaar blijven. Door zelf de handen uit de mouwen te steken en klein onderhoud te plegen, wordt het nuttige met het aangename verenigd.
De boerderij aan Groeneweg 2 werd sinds 1860 bewoond door Andries Dieleman en zijn vrouw Maria de Feijter. Zij waren op 12 augustus 1848 getrouwd. Hun bedrijf grensde aan de akkers van Molenweg 1, de ouderlijke boerderij van Andries. Hij was de zoon van Christiaan Dieleman en Francina Dieleman.
Planten hebben water nodig en Stichting Zaamslag Geleefd draait op vrijwilligers. Het begon allemaal met een website die nu al meer dan een jaar in de lucht is. Een flinke schare vrijwilligers heeft heel veel tijd besteed aan het invoeren van bijna 2.800 graven met foto en al.
Er staat nu een hele mooie database en daar zijn we trots op.